« Sightseeing | Main | KapptilKapp-skjorter »

Den store brustesten

I Syria har de et bredt utvalg brustyper. Man finner de store merkene som Coca Cola, Pepsi og 7 Up, men også mer ukjente merker som feks Ugarit, Mandarin og Cheer Up. Spesielt innenfor coladrikke er det mye å velge i. Vi lurte på om det er stor forskjell på disse typene og hvilken som er best og arrangerte derfor en blindtest for å få det hele på det rene. I panelet denne gangen fikk vi tak praktikanten Magnus fra den norske ambassaden, som foruten god smak også besitter mye lokal kunnskap. Andre halvdel av panelet bestod av Jørn som mente at den fortreffelige luktesansen hans ville finne fram til den beste brusen i Syria.

Over er brusutvalget. Fra venstre: Mandarin Cola, Pepsi Cola, Ugarit Cola, Master Cola, Coca Cola, Cheer Up og 7 Up. Leskedrikkene i Pepsi-kategorien til venstre, Cola Cola-kategorien i midten og 7 Up-kategorien til høyre ble satt opp mot hverandre for så å bli vurdert sammen i en stor test slutt.

Wildcards: Canda Dry Cola, Sport Cola og Master Cola (orange type).

Canada Dry, Sport Cola og gul Master Cola ble også vurdert i den siste testen. Alle tester var selvfølgelig blindtester slik at paneldeltagerne ikke skulle bli påvirket av merke eller design. Dette var altså en ren smakstest.

I testen der Pepsi-drikkene ble satt opp mot hverandre var resultatet tvetydig. Ingen av deltakerene klarte å fortelle hvilken som var Ugarit-, Mandarin- eller Pepsi-Cola. Jørn foretrakk Ugarit Cola, plasserte Mandarin Cola som en nr. 2 og Pepsi Cola på en klar sisteplass. "Det er betydelig forskjell på nr 1 (Ugarit) og toeren (Mandarin). Magnus på sin side foretrakk Pepsi svakt bedre enn Ugarit Cola, men var helt enig i at Mandarin Cola hadde mye å gå på i smak. I de to andre kategoriene var resultatene klarere. Master Cola ble overlegent slått, både i lukt og smak, av brusgiganten Coca Cola. Jørns vurdering: "Master Cola smaker som godtericola og er uten tvil værst". Magnus: "Master Cola er det verste jeg har smakt". I Sprite-kategorien var også resultatet klart og Goliat slo David. Magnus var helt klar på at hva som var Cheer Up da denne ikke smakte sitron og foretrakk 7 Up. Jørn var enig og mente Cheer Up var litt for døv for hans smak.

Panelet.

Neste del av testen var en alle-mot-alle-test der svart-, hvit- og gul-brus konkurrerte på like linje.  Paneldeltakerene var rimelig overensstemte på hvilken drikke som var å foretrekke, men var ikke like samstemte på hvilken som var hvilken brustype. Magnus' gav terningkast seks til både det han trodde var Coca Cola og det han trodde var Pepsi Cola. Det viste seg å være Pepsi og Ugarit Cola. Jørn på sin side gav terningkast fem til en brus han ikke klarte plassere, det han trodde var Sport Cola og det han var sikker på var 7 Up. Det viste seg være Coca Cola, Mandarin Cola og ganske riktig 7 Up. Likevel valgte han å framheve Canada Dry, men kun når den serveres kald. Magnus valgte å framheve Ugarit Cola som han gav terningkast seks og som overrasket han på både smak og lukt.

Testens soleklare taper var gul Master Cola, en brus begge paneldeltakerene gav terningkast en. Jørn mente lukten var god, men da smaken er forferdelig og minner om en daff Siesta-brus er det ikke bra nok for å hevde seg i denne testen. Magnus var heller ikke imponert og mente skvipet var som bunnslammet i en Solo-is. Brusene Ugarit, Mandarin og Canada Dry (om kald) er leskedrikkene panelet vil framheve som overraskende gode. Dette er brus som anbefales for alle Syria-reisende!

PrintView Printer Friendly Version

EmailEmail Article to Friend

Reader Comments (4)

Tusen takk for en informativ test!

01.26.2010 | Unregistered CommenterSusanne Amalie

Jeg liker det! Kom med flere tester/kavalkader!

Hvor mange liter mandarin ble det paa drikkeflaskene soerover 'a?

01.27.2010 | Unregistered CommenterMagnum

Å, selv om Mandarin Cola var bra, er det bare Sport Cola som gjelder på sykkelen!

02.1.2010 | Unregistered CommenterØyvind

PostPost a New Comment

Enter your information below to add a new comment.

My response is on my own website »
Author Email (optional):
Author URL (optional):
Post:
 
Some HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>